Donacije

Za što duži boravak u Južnoj Americi!

Donacije uplatom na žiro račun:

2340009 - 3101531904

Donacije uplatom na tekući račun:

2340009 - 3205062975

Hvala vam unaprijed!


Pratite me na Facebooku

Izdvojeno

Danas letimo!

17.12.
2012.

„Više ne smiješ ništ' prodat, jer je sve drugo naše!“, završila je mama jednu od brojnih rasprava aludirajući na moju spospobnost da „utopim“ osobne stvari da se domognem keša, a svjesna činjenice da je televizor od starog za 200kn svojedobno završio s bauštelcima na riječkoj obilaznici.Netom prije je pitala: „Kak' ti misliš kad se vratiš iz Amerike, kao crkveni miš živjet?“ Nikad nisam brinuo o novcima u budućnosti, jer ako je sve nekako dobro prošlo u ovih 28 godina, živjet će se i dalje... Ok, pokušao sam ulagati, dionice su moj tip; nikad sigurnost, uvijek maksimalan rizik. Čak i Maku posudio novce koje nikad nisam vidio, obogatili se nismo...

Tiskao novine. Ne radim. Školovan, s diplomom FER-a. Tražim taj posao, zima je. Nekako se i tržište rada smrznulo iako sam ja poprilično zagrijan. Nije da posla nema, no postoje određeni standardi koji isključuju Mrsićevih 1600kn. Iznenada mi dolazi servirana prekretnica -  majka je ponudila da „skoknem“ kod sestre u Ameriku, pomognem joj oko selidbe u New York i da joj budem tamo malo podrška. Trinaest sati dnevno, šest dana tjedno, tako se preživljava u New Yorku.   

U lipnju 2013 sam prvi put u životu vjenčani kum. „Korisno“ bi bilo da radim, preživim u Hrvatskoj i ušparam što god. Pitam se kakva mi obaveza stoji za 12 mjeseci, a nešto hoće!? Zašto bismo si stvarali vremenska ograničenja i ovisili o nečemu? Smislio sam „lijek“ i za svatove. Rješit ću se prije nekoliko godina ugovorenog životnog osiguranja. Rekli su mi već da ću izgubit pola ušteđenog iznosa, no moja sloboda vrijedi i više od te polovice. K tome ću se riješit i jednog nametnika od financijske institucije!

Ja sam Marko Barčan, imam oko 2000$ u „džepu“, kartu za Ameriku i nema me točno 100 dana! Za početak ću vas provesti kroz New York, Kubu, a dalje, okvirni plan postoji, no nije zanimljivo da sve odmah iznesem. Svjestan sam da 20$ dnevno za hranu, piće, smještaj, prijevoz, ulaznice i koji suvenir u realnosti ne stoji. Ipak, ne zamaram se previše realnošću. Sumnjam da je tvrdnja da ću u pola ostati bez para točna. Što budem „lakši“, slobodnije ću putovati, bolje ću razmišljati i vjerujem, nekako se snaći. Upravo zato, ovo neće biti klasičan putopis. Bit će ovo moj život, priča o povijesti, zanimljivostima, mjestima, ljudima koje putem susrećem, istraživanje i izvlačenje onog najboljeg iz avanture! Danas letimo!

Pregledano 5147 puta